Solenoid Valfler

SOLENOİD VALFLER NEDİR?

Yağ, hava ve su gibi akışkanların kontrol edilmesinde kullanılan solenoid valf seçenekleri, elektromekanik birer araçtır. Bobine elektrik verilmesiyle birlikte valfin içinde bulunan pistonun hareket ettirilmesi sağlanır. Bu işlem sayesinde akışkan, giriş kanalı tarafından çıkışa doğru yönlendirilir. Sinyalin kesilmesi durumunda ise vana eski pozisyonuna geçerek akışkanın geçişini kusursuz bir şekilde engeller. Elektronik magnetik vasfıyla işlem gören bu araçlar birkaç ana parçadan oluşur. Bu araçlar; sızdırmazlık elemanı, gövde, kapak, kovan, çekirdek, soket ve bobin şeklindedir. Bu sistemde sızdırmazlık elemanı diyafram gurubunun içinde, gözde kapak grubunun içinde, kovan çekirdek grubunun içinde, bobin ise soket grubunun içinde bulunur. 

Solenoid Valf Parçalarının İşlevleri

Solenoid valflerin içerisinde bulunan parçaların her birinin belirli bir işlevi vardır. Endüstrinin birçok alanında kullanılan duravis Solenoid valfleri akışkanların kontrol edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Sistem içerisinde bulunan kovan ve çekirdeğin uyumlu ve senkronize olarak çalışması önemlidir. Her solenoid vana markasının kendine has bir bobini bulunur. Bu bobinler vana kovan ve çekirdek grubu ile uyumlu bir şekilde çalışır. İmalat aşamasında tasalanan bobin, kovan ve çekirdek üçlüsünün hesaplamaları yapılır ve bu grup solenoid valf sisteminin beyni olarak adlandırılır. Akışkanların kontrol edilmesi için gerekli olan bileşenleri bünyesinde bulunduran araçların içinde bulunan gövde, kapak ve diyaframdan oluşan sızdırmazlık grubu, akışkanların geçtiği bölüme verilen isimdir. Akışkanın sıcaklığına, cinsine, basıncına, debisine ve vananın pozisyonuna uygun olarak tasarlanan bölümde, gövde-kapak ile diyaframın uyumlu olması, sistemin sorunsuz olarak çalışmasını sağlar. 

Solenoid Vanaların Çalışma Prensibi

Çalışma prensibi yönünden iki farklı gruba ayrılan solenoid valf seçenekleri direk çekmeli ve pilot kontrollü olarak ayrışır. Direk çekmeli modellerde sistemin boru hattına sorunsuz olarak bağlanabilmesi için vananın gövdesi ilk olarak gözde üzerindeki ok yönünde, akışkanın akış yönüne paralel olarak boru hattına bağlanır. Soket, çekirdek, kovan, vana gövdesi ve duravis Solenoid valfleri seçeneklerinden oluşan bu bileşende sızdırmazlık, kovanın rakor kısmında bulunan o-ring ve çekirdeğin alt bölümünde bulunan, çekirdeğe montajlanan sızdırmazlık elemanı sayesinde gerçekleştirilir. Diyaframlı solenoid vana olarak da adlandırılan pilot kontrollü seçeneklerin özelliği ise gövdesindeki orifisin çapının büyük olmasıdır. Bu modellerde valf sızdırmazlığını sağlamak amacıyla diyafram üzerinde mevcutta bulunan eşit basınç üzerinde fark oluşturmak, bu sayede de diyaframı hareket ettirmek esas alınır. Endüstrinin en çok kullandığı duravis Solenoid valfleri ile hangi model olursa olsun vanaların sorunsuz olarak işlev görmesi sağlanır. 

SOLENOİD VALFLERİN KULLANIM ALANLARI


Endüstrinin en önemli bileşenlerinden biri olan solenoid valf seçenekleri, elektrik enerjisi ile çalışır. Esasında elektromıknatıs denetimli bir vana işlevi gören seçenekler, buhar, su, gaz ve hava gibi akışkanların geçişini kontrol altında tutar. Elektromekanik vana olarak işlev gören seçenekler, yapıları gereği elektromıknatıs denetimlidir. Sistemin çalışma prensibi valf içindeki bobine elektrik akımı verilmesiyle sağlanır. Bu sayede valfin içinde bulunan piston hareket eder ve bu da akışkanın çıkışa doğru itilmesine yardımcı olur. Elektrik sinyalinin kesilmesi durumunda ise duravis Solenoid valfleri eski hallerine dönerek akışkan geçişini kusursuz bir şekilde engeller. 

Solenoid Valfler Hangi Sıcaklıkta Kullanılır?


Elektrik enerjisi sayesinde işlevsel hale gelen solenoid valf seçenekleri sıcaklığı 150˚C'den düşük olan akışkanların geçişi için kullanılabilir. Endüstrinin birçok alanında kullanılan duravis Solenoid valfleri günlük yaşamda da sıkça karşımıza çıkan alanlarda işlevsellik gösterir. Bunlar arasında çamaşır ve bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin birçoğu, kompresörler, hava ile çalışan tekstil makineleri, merkezi ısıtma sistemleri, bahçe sulama sistemleri, su arıtma sistemleri, soğutma uygulamaları ve diş hekimliği alanlarında kullanılır. Valf seçimi yapılırken bağlantının ölçüsünden kullanım amacına, sıcaklıktan akışkan maddenin basınç gücüne kadar birçok özelliğe önem verilmesi gereklidir. Açık ya da kapalı olması gereksinimi olan alanlarda kullanılan sistemlerde valfin giriş noktasından başlayan ortam, çıkışa gitmeden önce ilk piston engelini aşarak orifis noktasından geçer. Son aşama olarak çıkışa doğru ilerleyen akışkanın kontrol sistemindeki en önemli kontrol noktası ise pistondur. 

Solenoid Valf Seçeneklerinin En Sık Kullanıldığı Alanlar

Endüstriyel ve gündelik kullanımda oldukça önemli bir yere sahip olan solenoid valf seçenekleri, belirli alanlarda kullanımı olmazsa olmazdır. En çok beyaz eşyalar başta olmak üzere elektrikli ev aletlerinde kullanılan seçenekler, otomatik musluklar, bahçe sulama sistemleri, soğutucu gibi makine ekipmanları, su alma ve boşaltma sistemleri gibi alanlarda da yaygın bir şekilde kullanılır. Otoklavlar, sulama sistemleri, makine takımlarının soğutulması ve bılaşık makinesi gibi araçlarda verimli bir şekilde işlev gören duravis Solenoid valfleri kullanıldıkları alanlarda akışkanların etkin bir şekilde kontrolünü sağlayarak sistem bileşenlerinin kesintisiz olarak işlev görmesine yardımcı olur.

Grid View:
Gösterilen: 76 ile 100 arası, toplam: 185 (8 Sayfa)